AY House / nabil gholam architects

first_imgArchDaily CopyHouses•Yarze, Lebanon AY House / nabil gholam architectsSave this projectSaveAY House / nabil gholam architects Projects “COPY” Photographs:  Richard Saad Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officenabil gholam architectsOfficeFollowProductsWoodStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesYarzeLebanonPublished on February 26, 2019Cite: “AY House / nabil gholam architects” 26 Feb 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsCabinetsFlorenseCabinet – FloAirWood Boards / HPL PanelsBruagStair Railing – CELLON®LightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenBathroom AccessoriesBradley Corporation USAHigh Speed Hand Dryers – Aerix+BoardsForestOneLaminate – EGGER laminatesAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Metal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelWall / Ceiling LightsA-LightAccolade Wall Light at River Dental OfficeBricksStröherClinker Brick Slips – StiltreuMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/911943/ay-house-nabil-gholam-architects Clipboard AY House / nabil gholam architects Landscape Design:nabil gholam architectsStructural Engineer:P.A.R. ConsultantsElectro Mechanical Consultant:Pierre Dammous & PartnersLighting Design:The LoftsLand Area:5000 m²Gross Built Area:2500 m²2 Floors:1500 m²Basement Area:1000 m²3 D Images:nabil gholam architectsCity:YarzeCountry:LebanonMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Richard SaadText description provided by the architects. Sheltered behind a basalt wall, this horizontal box of a house unfolds in a processional transition from the busy outer world to the serenity of the main garden, with its views of the mountains beyond. The clients’ requirements were specific, with a detailed brief.Save this picture!© Richard SaadTheir move from an urban apartment to a landscaped house with a garden set a challenge of creating an overlap of functioning coupled with a need for compactness and added security. The challenge was to capitalize on the benefits of the site as well as economizing on the circulation spaces, creating as few corridors as possible. The house faces a road on the south, the client’s father to the east and his brother to the west.Save this picture!© Richard SaadSet delicately on its base, the louver-clad upper level of the house is given over to family needs and contains a series of bedrooms, bathrooms and family spaces that cantilever over the level below. Due to the proximity of a road and to maximize the garden and several nearby structures, the cladding not only functions as a sunscreen but also as a living skin opening and closing where needed and shading from heat.Save this picture!© Richard SaadThe initial point of entry downstairs is accessed via a gently sloping walkway from the main entrance above, which opens onto a succession of formal spaces with 4.20-meter high-ceiling organized around a broad courtyard garden. Expansive sliding windows give directly onto the patio area and when opened on both sides of the main living room, facilitate an indoor/outdoor lifestyle.Save this picture!Ground Floor PlanSave this picture!Sections A and BIt is down here that family life takes place. An open layout creates an easy flow but also discreetly funnels guests past the access to the upper level, maintaining the privacy of the family-only areas.  By occupying the terraced walls of the ground floor with the louvered box set on top of them, the house paradoxically reads like a long single platonic floor volume, shielded by the tall trees around it.Save this picture!© Richard SaadThick basalt stone walls with deep openings, Low-E glazing, and planted roofs work to stabilize the temperature inside and absorb the climate extremes, leading to an improved quality of life paired with a reduction in energy consumption. Sustainability is enhanced further by collecting the water that is filtered to be used domestically as well as for irrigation. Solar collectors are discreetly laid on the roof, providing hot water all year round, while photovoltaic cells help reduce electrical consumption.Save this picture!© Richard SaadProject gallerySee allShow lessOpen Call: Thematic Exhibition HOME|any|more|? – Bucharest Triennale East Centric Ar…IdeasDronesphere ColloquiumSymposium Share Architects: nabil gholam architects Area Area of this architecture project Houses Manufacturers: panoramah!®, Jotun, TopAkustik, -, Libel Products translation missing: en-US.post.svg.material_description “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/911943/ay-house-nabil-gholam-architects Clipboard Year:  Area:  2500 m² Year Completion year of this architecture project 2016 Lebanon Save this picture!© Richard Saad+ 30Curated by Paula Pintos Sharelast_img

Leave a Reply