Tara House / Studio Mumbai

first_img 2005 Projects Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/62621/tara-house-studio-mumbai Clipboard CopyAbout this officeStudio MumbaiOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesKashidHousesWoodOn InstagramIndiaPublished on June 03, 2010Cite: “Tara House / Studio Mumbai” 03 Jun 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Talis SVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Solid ColorPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesDining tablesZeitraumWood Table – TautBathroom AccessoriesBradley Corporation USARoll Towel Dispenser – Electronic TouchlessWoodLunawoodThermowood FacadesAluminium CompositesSculptformClick-on Battens in Victoria GardensMetal PanelsLongboard®Metal Ceilings – DauntlessWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsPerforated Facade PanelFiber Cements / CementsDuctal®Rainscreen Cladding Panels for Lightweight Facades in Apartment BlockBricksAcme BrickModular Size BrickMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” ArchDaily Architects: {:text=>”Studio Mumbai”, :url=>””}; Architects:  Studio Mumbai Year Completion year of this architecture project India Save this picture!©  Helene Binet+ 13 Sharecenter_img CopyHouses•Kashid, India Tara House / Studio MumbaiSave this projectSaveTara House / Studio Mumbai Tara House / Studio Mumbai Photographs Photographs:   Helene Binet Text description provided by the architects. Surrounded by mountains, forests, and the waters of the Arabian Sea, the house is configured around a tropical garden filled with Plumeria, ferns, grasses, bamboo and jasmine. Under the wood framed roof, rooms are loosely arranged around the garden, weaving routes between them through louvred hallways and verandahs. Vertical wooden slats form a protective enclosure, obscuring and revealing views of the surrounding landscape. Sunlight filters through these screens, creating patters of light and shadow on the inner surfaces of the building, made up of stone, wood, and burnished plaster.Save this picture!Courtesy of Studio MumbaiBeneath the courtyard lies a secret room filled with water from a subterranean aquifer. Light diminishes as one descends the stairs through a stone corridor, intensifying a sense of passage into the earth. The pool has a comforting silence, as water enters the building without ripples or sound. The subterranean room is a refuge from the hot Indian sun, piercing the ground through circular air holes casting shafts of light across the stone walls into water. Inside the stone-lined cavity, ocean sounds reverberate from above and water fluctuates freely, responsive to the seasons and tides. When it rains, water from the roof of the house percolates into the well, recharging the aquifer. The artesian well provides water for the house and gardens through the year.Save this picture!Courtesy of Studio MumbaiProject gallerySee allShow lessIES partners with Google SketchUpArticlesProject RE:FOCUS / University of FloridaArticles Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/62621/tara-house-studio-mumbai Clipboard Year: last_img

Leave a Reply